Jäseneksi

Mukaan toimintaan?

Pirkanmaan Pelastuskoirat ry:n toimintaan pääsee mukaan pääsytestin kautta. Yhdistyksessämme on tällä hetkellä neljä pienryhmää, jotka treenaavat viikoittain niin maastossa kuin tottelevaisuuskentällä. Pelastuskoirien kouluttaminen on yhteispeliä ja koko ryhmän koirien treenaamiseen menee helposti kokonainen ilta.

Koska kouluttajaresurssimme ovat rajalliset, emme pysty ottamaan kaikkia halukkaita toimintaamme mukaan. Tämän vuoksi valikoimme pääsytestin kautta alkeiskurssillemme koirakot, joissa näemme potentiaalia kasvaa ja kehittyä aina hälytysryhmätasolle asti. Ohjaajalta toivomme halua sitoutua vapaaehtoistoimintaan ja sitä kautta intoa kouluttaa koiraa ja itseään pitkäjänteisesti kohti asetettuja tavoitteita.

Kenelle pelastuskoiratoiminta sopii?

Pelastuskoiran kouluttaminen on pitkäjänteistä työtä ja viranomaistason pelastuskoiran kouluttaminen vie keskimäärin 3-4 vuotta. Koiran lisäksi myös koiranohjaajan tulee kouluttautua ja ylläpitää taitojaan jatkuvasti. Koiranohjaajalta vaadittavia taitoja koiran ohjaamisen ja lukemisen lisäksi ovat mm. yhteistyökyky, ensiaputaito, suunnistustaito sekä erilaisten etsintätaktiikoiden hallitseminen.

Pelastuskoiran tulee olla terverakenteinen ja muutoinkin terve koira, jonka fyysiset ominaisuudet mahdollistavat työskentelyn vaativassakin maastossa. Koiralla pitää olla riittävä henkinen kapasiteetti: sen pitää pystyä työskentelemään pitkäkestoisesti erilaisissa olosuhteissa ja sen pitää sietää erilaisia häiriöitä kuten kovia ääniä menettämättä toimintakykyään. Luonnollisesti pelastuskoiran tulee suhtautua ystävällisesti vieraisiin ihmisiin ja sen pitää pystyä työskentelemään myös muiden koirien läheisyydessä.

Jos sinulla on kysyttävää jäsen- tai koulutusasioista, otathan yhteyttä hallitukseen tai koulutusvastaaviin.

Kiinnostuitko? Näin pääset mukaan yhdistyksemme toimintaan:

Infotilaisuus

Infotilaisuudessa kerromme pelastuskoiratoiminnasta Suomessa ja koirakoiden koulutuspolusta. Kerromme myös, mitä ominaisuuksia pelastuskoirana toimiminen vaatii koiralta ja ohjaajalta.

Tilaisuus ei ole pakollinen pääsytestiin osallistuville, mutta se on suositeltava. Infotilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Pyrimme järjestämään infotilaisuuden ja pääsytestin kerran vuodessa.

Pääsytesti

Testissä kiinnitetään huomiota koiran ja ohjaajan yhteistyöhön, koiran suhtautumiseen vieraisiin ihmisiin ja ääniin, koiran liikkumiseen erilaisilla alustoilla ja kykyyn suoriutua erilaisista esteistä, sekä koiran yleiseen toimintakykyyn.

Pääsytestiin voi osallistua kaikenrotuisten ja -ikäisten koiran kanssa. Testiin ei tarvitse etukäteen harjoitella ja koirien kyvyt suhteutetaan niiden ikään. Koirilla täytyy olla rokotukset voimassa ja sekarotuisten koirien on oltava rekisteröitynä Kennelliiton FIX-tunnistusmerkintärekisteriin.

Alkeiskurssi

Alkeiskurssilla koirakot pääsevät tutustumaan käytännössä pelastuskoiratoimintaan ja harjoittelemaan perustaitoja.

Alkeiskurssi kestää 10 viikkoa ja siihen sisältyy teorialuentoja, tottelevaisuusharjoituksia kentällä sekä ilmavainu- ja jälkityöskentelyn alkeita maastossa.

Alkeiskurssin jälkeen toimintaan soveltuville koirakoille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä harjoittelemaan viikoittain treenaaviin pienryhmiimme.


Ilmoitamme tulevista infotilaisuuksista, pääsytesteistä ja alkeiskursseista myös Facebookissa ja Instagramissa. Pysy kuulolla!

Sivun kuvat © Taisto Niukkanen