Hälytysryhmä

Hälytysryhmän toiminta

Hälytysryhmämme tehtävänä on toimia viranomaisten ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun apuna näiden määräämissä pelastuskoirien käyttöä vaativissa sekä muissa tehtävissä. Valmiuden ylläpitämiseksi hälytysryhmämme harjoittelee säännöllisesti ja seuraa toiminnassa mukana olevien koirien, koiranohjaajien, apuohjaajien ja harjoittelijoiden osaamista ja toimintakykyä. Tavoitteena on, että jokainen yhdistyksemme jäsen olisi osa hälytysryhmää.

Hälytysryhmässämme toimii tällä hetkellä 26 ihmistä eri rooleissa sekä 7 hälytyskelpoista koiraa.

Hälytysryhmän roolitus


Pelastuskoira

"Olen kadonneiden ihmisten etsintään koulutettu koira. Tykkään tehdä töitä säästä ja vuorokauden ajasta riippumatta. Liikun sujuvasti niin maastossa kuin rakennetussa ympäristössä. Etsin ihmistä tutkimalla ilmassa ja maassa olevia hajuja eli osaan sekä jäljestyksen että hakutyöskentelyn."

Koiranohjaaja

"Olen kouluttanut koiraani useamman vuoden ajan, opetellut sen reaktioiden lukemista ja hionut yhteistyömme saumattomaksi. Lisäksi olen kouluttanut itseäni mm. ensiavussa, suunnistuksessa ja viestinnässä."

Apuohjaaja 

"Olen pelastuskoiranohjaajan vasen käsi, tuki ja turva, suunnistaja ja viestijä. Minusta puhutaan harvoin, mutta ilman minua ei yksikään pelastuskoira lähde tehtävälle. Olen aitiopaikalla seuraamassa pelastuskoiran toimintaa."

Ryhmänjohtaja

"Vastaan koko pelastuskoiraryhmän toiminnasta ja hyvinvoinnista. Toimin etsinnöissä läheisessä yhteistyössä muiden hälytysryhmien ja viranomaisten kanssa. Tunnen ryhmäni hyvin ja pyrin lähettämään partion juuri sille sopivalle tehtävälle."

Pelastuskoiran koulutuspolku

Pelastuskoiraksi nimitetään koiraa, joka on koulutettu siten, että sitä voidaan käyttää kadonneiden, eksyneiden tai sortuneisiin rakennuksiin jääneiden ihmisten etsinnöissä. Pelastuskoira on avoin ja ystävällinen eikä pelkää outoja paikkoja, uusia tilanteita tai kovia ääniä. Se on hyvähermoinen, ketterä ja sitkeä. Pelastuskoiran tulee kyetä työskentelemään sekä ilma- että maavainuisesti. 

Viranomaistason koiralta vaaditaan hyväksytty kansallinen pelastuskoirakoe (PEKO-T). Vaadittavat kokeet suorittaneen koirakon tulee lisäksi läpäistä VIRTA-tarkastus, joka on Suomen Palveluskoiraliiton ja Suomen Pelastuskoiraliiton yhdessä poliisin kanssa kehittämä käytännön etsintätilannetta simuloiva testi. VIRTA-tarkastus on otettu käyttöön vuoden 2014 alusta. Tätä ennenkin kaikki PPK:n hälytysryhmän koirat ovat läpäisseet vastaavankaltaisen testin, jonka valvojana on toiminut poliisiviranomainen.

Lue lisää kansallisesta pelastuskoirakokeesta (PEKO-T) ja VIRTA-tarkastuksesta (pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön). 

Koiranohjaajan koulutuspolku

Hälytysryhmään liittyäkseen ohjaajan tulee olla suorittanut vähintään Ensiapukurssi 1 sekä Vapepan etsintäkurssi. Lisäksi on oltava suunnistustaitoinen ja osattava käyttää viestintävälineitä. Etsinnöissä viestintä tapahtuu usein kännykällä, mutta myös radiopuhelimia käytetään. Suunnistustaidon lisäksi karttaohjelmien tai gps-laitteen käyttö täytyy olla hallussa. Ennen koiranohjaajana hälytysryhmässä toimimista ohjaaja osallistuu etsintöihin apuohjaajan roolissa.

Pelastuskoiratoiminnassa mukana olevan on oltava ehdottomasti joukkuepelaaja, toiminta kun on ryhmätyötä usein vaativissakin olosuhteissa. Myös huumorintaju on avuksi silloin, kun väsymys iskee, hyttyset syövät, vettä tulee taivaan täydeltä tai jalat ovat polvia myöden mutaliejussa. Hyvä fyysinen ja henkinen kunto ovat hälyryhmässä toimimisen edellytyksiä. 

Sivun piirrokset © Kaisa Kuisma, kuvat  © Taisto Niukkanen ja Johanna Helminen